سفارش تبلیغ
صبا ویژن

M.ESKANDARI

 

صادرات نقش مهمی در رشد و پیشرفت اقتصاد یک کشور دارد؛ با این وجود همه دولت ها سعی می کنند تا روز به روز در زمینه صادرات انواع کالا ها از قبیل: صادرات مواد معدنی، صیفی جات و مواد غذایی و … رشد قابل توجهی داشته باشند. همانطور که می‌دانید همراه با صادرات ارز زیادی وارد کشور می شود اما در چند سال اخیر در برخی موارد صادرات کالا با واردات ارز همراه نبوده؛ به همین دلیل دولت برای جلوگیری از این مشکل قانون جدید رفع تعهد ارزی را ایجاد کرده است.

 

تصویبنامه هیئت وزیران در خصوص چگونگی رفع تعهد ارزی صادرکنندگان

 

رفع تعهد ارزی در سال 1397 توسط بانک مرکزی جهت بازگشت ارز سال حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور تصویب شد. به موجب این آیین ‌نامه صادرکنندگان باید از طریق سامانه نیما و طبق مقررات نحوه رفع تعهد ارزی صادر کنندگان برای رفع تعهد صادراتی ارزی خود اقدامات لازم را انجام دهند. در غیر اینصورت شامل معافیت های مالیاتی نمی شوند.

 

به دلیل اهمیت زیادی که خدمات رفع تعهد ارزی صادرکنندگان در روند صادرات و کسب سود بازرگانان دارد؛ ما در این مقاله قصد داریم تا در خصوص رفع تعهدات ارزی و پاسخ به سوال رفع تعهد ارزی یعنی چه، مطالب مهمی بیان کنیم.

 

رفع تعهدات ارزی چیست؟

 

در جواب به سؤال رفع تعهد ارزی چیست باید اینطور بگوییم که رفع تعهد ارزی صادرات دستورالعملی است که مطابق آن صادرکنندگان کالا و خدمات جهت برخورداری از معافیت های مالیاتی ملزم به رفع تعهدات ارزی خود هستند و باید طبق آیین نامه رفع تعهد ارزی، ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصادی کشور برگردانند.

 

همراه با صادرات انواع کالاها مقدار قابل‌ توجهی ارز وارد کشور می‌ شود؛ همین ارز های وارد شده یکی از عوامل رشد و شکوفایی اقتصاد به حساب می آیند. با وجود شرایط اقتصادی فعلی کشور برخی از فعالیت های صادراتی توسط بازرگانان با واردات ارز به داخل کشور همراه نبوده است.

 

 

دولت جهت تشویق صادرکنندگان و رسیدگی به تعهدات ارزی، طبق شرایطی برای بازرگانانی که قصد صادرات انواع کالاها از جمله صادرات مواد غذایی، آبزیان و میوه و دیگر کالا ها را به خارج از مرزهای کشور را دارند معافیت مالیاتی در نظر گرفته است.

 

رفع تعهد ارزی سال 1401 به این صورت است که برخورداری از معافیت مالیاتی صادرات مشروط به این شرط شده است که ارز به دست آمده از صادرات انواع کالا ها، طبق نحوه مقرر قانونی باید به چرخه اقتصادی کشور بازگردد. بازرگانان برای برخورداری از معافیت مالیاتی باید مراحل مربوط به نحوه رفع تعهدات ارزی صادرات 1401 را در مهلت مقرر (مهلت رفع تعهد ارزی واردات) از طریق سامانه نیما انجام دهند.

 

در سال 1400کمیته شورای عالی هماهنگی اقتصادی در خصوص نحوه رفع تعهد ارزی صادرات سال 1400 در مورد برگشت ارز حاصل از صادرات توسط بازرگانان به چرخه اقتصادی کشور اینگونه نظر داد که صادرکنندگان طبق آیین نامه مقرر می توانستند در مهلت های مقرر قانونی، 90 درصد ارزش پروانه های صادراتی اعلام شده توسط گمرک جمهوری اسلامی را به چرخه اقتصادی کشور جهت رفع تعهد ارزی سال 1400 برگردانند.

 

 

 

روش های رفع تعهدات ارزی

 

 صادرکنندگان باید برای رفع تعهد ارزی محصولات و برخورداری از معافیت مالیاتی طبق دستورالعمل نحوه رفع تعهدات ارزی صادرات 1401 از طریق یکی از روش‌ های قانونی در مهلت مقرر ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصاد کشور بازگردانند.

 

روش های رفع تعهد ارزی صادرکنندگان عبارتند از:

 

فروش ارز حاصل از صادرات در قالب حواله در سامانه نیماانتقال ارز حاصل از صادرات به شخص دیگرانتقال ارز حاصل از صادرات به صرافی های مجاز و بانک ‌ها به صورت اسکناسانجام واردات در قالب صادرات صورت گرفته

 

  اظهارنامه گمرکی چیست ؟

 

رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان تنها از طریق فروش ارز حاصل از صادرات در قالب حواله در سامانه نیما به صورت اینترنتی و غیر حضوری امکان‌پذیر است؛ به همین دلیل در این بخش می خواهیم مطالبی در خصوص آموزش رفع تعهد ارزی بیان کنیم.

 

 

 

آموزش رفع تعهد ارزیجهت انجام مراحل مربوط به رفع تعهد ارزی ابتدا باید مرورگر دستگاه خود را باز کنید و آدرس سامانه جامع تجارت ntsw.ir را وارد کنیم تا بتوانید وارد سامانه شوید. پس از ورود به سامانه در بالا سمت چپ روی دکمه ورود کلیک کنید.اکنون باید نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد کنید و بر روی گزینه ورود کلیک کنید.در این مرحله از رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان وارد منوی عملیات ارزی شوید و سپس زیر منوی مدیریت عملیات ارزی بر روی گزینه‌ فروش ارز کلیک کنید.در صفحه جدیدی که برای تان باز می شود دکمه ایجاد ارز جدید را بزنید.اکنون مشخصات مربوط به ارز جدیدی که قصد فروش آن را دارید در کادرهای مربوطه وارد کنید و دکمه ثبت را انتخاب کنید.از طریق قسمت ارز ها و از ردیف مربوط به معامله خود در جدول پایین صفحه می‌ توانید فروش ارز متعلق به خود را پیگیری کنید.اگر پیشنهادی برای شما ثبت شده باشد می توانید اطلاعات مربوط به مبلغ ارزی که قصد فروش آن را دارید، نام بانک، شماره شبا، شماره حساب، نام صاحب حساب را وارد کنید و با کلیک بر روی دکمه انتخاب، پیشنهاد را قبول کنید.

 

کوتاژ صادراتی در رفع تعهد ارزی

 

صادرکنندگان برای رفع تعهد ارزی خود می‌توانند از روش واردات در برابر صادرات استفاده کنند. در این روش، صادرکننده یا شخصاً اقدام به واردات می‌کند یا با واگذاری کوتاژ صادراتی خود به شخص ثالث، رفع تعهد ارزی را به او می‌سپارد. در هر دو حالت، صادرکننده باید سریال کوتاژ صادراتی را داشته باشد. اگر سوالی در رابطه با کوتاژ صادراتی دارید، می توانید به صفحه اخذ کوتاژ صادراتی مراجعه کنید.